Welkom Nieuws Brits Korthaar Poezen Kittens Castraten Planning Fotogalerij Contact Links

BRITS KORTHAAR

 

Brits korthaar

De geschiedenis

De kat die wij heden ten dage overal ter wereld kennen als de British Shorthair heeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, zijn fokwortels in Groot Brittannie.
Vrij goed gedocumenteerd, is overgeleverd hoe en wat men heeft gedaan om tot een teddybeermodel kat te komen met een rond, stevig uiterlijk, een pluche dicht ingeplante vacht en stralende vaak koperkleurige ogen.
Van 1900 tot 1930 liepen er in Groot Brittannie mooie, stevige huiskatten rond die met de opkomst van de Catfancy ook geregistreerd en geshowd werden en waar men mee begon te fokken. Als partner werd vaak voor een effenm, meestal blauwe Pers gekozen om zo te komen tot de British Shorthair. In den beginne was vaak enkel de vachtlengte het verschil tussen Pers en Brit.


Brits Korthaar
De Brits korthaar is duidelijk een 'bedachte kat' , in elkaar gezet door fokkers naar het ideaal beeld van de (toenmalige) blauwe langhaar, die immers in de jaren 1093 tot 1960 eenzelfde koptype had. Zolang het ras in Groot Brittannie gefokt is er van tijd tot tijd een pers ingekruist om het gewenste type te behouden. De oogkleur en de goed ontwikkelde dicht ingeplante vacht met een royale ondervacht van de Brit zijn hier nog de duidelijke tekenen van.
De eerste langhaar x korthaar kruisingen vondenplaats tussen 1900 en 1930 en dan betrof de langharige partner meestal een blauwe kat, simpel omdat blauw als de 'sjiekste' kleur werd beschouwd en mensen wilden naast de blauwe langhaar een korthaar in die kleur.
Inmiddels heeft de Brits korthaar een uitgebreid kleuren 'palet', bijna alle kleuren die mogelijk zijn bij de kat zijn 'ontwikkeld' bij de Brits korthaar. De meest recent geintroduceerde kleuren zijn cinnamon en fawn

Export
Vanaf  de zestiger jaren weden er vele Britten geexporteerd naar Amerika, Australie en naar het vaste land van Europa, vooral Nederland, Belgie, Frankrijk en de Scandinavische landen.
Enkele Engelse Britten Cattery's hebben veel katten geexporteerd naar deze landen. Deze cattery namen komen voor in alle 'lijnen' en hun katten kwamen voort uit fokprogramma's als eerder beschreven.
De fokkers buiten Groot Brittanie fokten hier mee door op eenzelfde wijze als men in het moederland deed. Telkens als men het type dreigde te verliezen ofwel als men een nieuwe kleur wilde gaan fokken ging men naar een langhaar in de gewenste kleur toe
Ook in Groot Brittannie ging men hier mee door, heden ten dage, in zeer beperkte mate.

Karakter
Britten zijn in het algemeen rustig en gezellig en zeer gesteld op de mens.

Standaard
De Brit is een middelgrote tot grote, compacte, goed uit gebalanceerde kat met een stevig lichaam, een brede borst en vrij korte, stevige poten.De staart is breed en aan het uiteinde rond.
De kop is rond met kleine oren,volle wangen en een stevige kin. De ogen zijn groot en rond en de neus is kort en breed. De vacht is kort, dicht en openstaand

Kopvorm

Rond met volle wangen en een brede schedel.De botstructuur onder de vacht dient rond te zijn.de snuit moet breed zijn en zonder onderbreking overgaan in de wangen en naak.Voorhoofd met lichte ronding

Neus
Kort,breed en recht.De overgang tussen neus en voorhoofd vertoond een lichte deuk.

kin
Breed, diep en stevig.De neusspiegel moet een verticale lijn vormen met de kin

Gebit
Correct sluitend.

Oren

Tamelijk klein en afgerond van boven, ver uitelkaar geplaatst en zonder onderbreking overgaan in de ronde kop.

Ogen
Groot, rond, goed geopend en ver uit elkaar staand.

Nek
Kort en stevig

Lichaam
Compact, gedrongen, stevig en massief met een rechte rug. Het dier moet een massieve schouderpartij, breed achterlijf en brede borstkas bezitten.

Poten
Vrij kort, recht en stevig. Ronde, stevige voeten met aan eengesloten tenen.

Staart
Dik, middelmatig van lengte.De basis dient breed te zijn en het uiy einde rond

Vacht
Kort, stevig aanvoelend, dicht ingeplant en verkrachtig

Fouten bij de Brit
Een stop zoals bij de Pers / Exotic
Bolle of diepliggende ogen
Een zachte, lange of pluizige vacht
Een aanliggende vacht
Een lang en sierlijk lichaam
Klein en/of te weinig gewicht